Holubinka akvamarínová

Russula chloroides

Klobouk
Min velikost klobouku50 mm
Max velikost klobouku150 mm
Barva kloboukubílá, okrově nažloutlá, bělavá
Pokožka za suchalesklá, zdrsnělá, hladká, matná, jemně plstnatá
Pokožka za vlhkaneuvedeno
Slupitelnosttéměř neslupitelná
Masitost kloboukudosti tvrdý, tlustě masitý
Tvar kloboukuprohloubený, vmáčklý, vyklenutý
Okraj kloboukuzprohýbaný, nerýhovaný, hladký
Pokožka kloboukuneuvedeno
Dužnina
Barva dužniny pod pokožkoubělavá
Barva při poraněníhnědě zelanavá
Konzistence dužninytvrdá
Chuťpalčivá, mírná
Vůněpo rybách, ovocná
Lupeny
Min výška lupenů4 mm
Max výška lupenů5 mm
Barva lupenůsmetanové, bílé
Tvar lupenůneuvedeno
Připojení ke třeniobloukovitě sbíhavé
Propojení lupenůžilkami propojené, vidlené
Konzistence lupenůtenké, tuhé
Hustota lupenůdosti husté
Ostří lupenůhnědnoucí
Výtrusný prach
Barva výtrusného prachubělavý (lb)
Třeň
Min délka třeně30 mm
Max délka třeně60 mm
Min tloušťka třeně10 mm
Max tloušťka třeně30 mm
Barva třeněnašedlý, žlutavě hnědavý, bělavá
Barva třeně po poškrábáníneuvedeno
Tvar třenětlustý, válcovitý
Povrch třenělesklý, ojíněný, jemně vrásčitý
Konzistence třeněplný, tvrdý
Makrochemické reakce
Reakce FeSO4růžově oranžová
Reakce guajakmodrá
Reakce fenolneuvedeno
Reakce anilinneuvedeno
Výskyt
Období výskytuzáří, srpen, červenec
Rozšířenísmíšené, jehličnaté, listnaté
Stromneuvedeno
Ostatní
Kuchyňská hodnotapo tepelné úpravě jedlá, avšak málo chutná